Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Παναγία Σπυλιανή , ευλογία φαγητού

Στην Νίσυρο γίνεται κάτι σπάνιο, η εικόνα της Παναγιάς Σπυλιανής  μετά την περιφορά πηγαίνει στην κουζίνα και ευλογείται το φαγητό που προσφέρεται στους πιστούς. Κατανυκτική στιγμή  και ευλογία για τους ανθρώπους που δουλεύουν 3 μερόνυχτα για να ετοιμάσουν  περίπου 6000 μερίδες φαγητό .

Παναγία Σπυλιανή ,τα κόλλυβα της Παναγιάς


Τα κόλλυβα της Παναγιάς  προηγούνται της εικόνας κατά την περιφορά . Στη συνέχεια  όποιος έχει τελειώσει με το γεύμα (προσφέρεται δωρεάν σε όλους και περιλαμβάνει κρέας-ρύζι-πατάτες) προσκυνάει την εικόνα και παίρνει λίγα κόλλυβα φεύγοντας

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τα διάσημα ρεβύθια σερβιρίστηκαν

Χαμογελάει η κυρία που τα σερβίρει αλλά ακόμα πιο πολύ οι επισκέπτες που τα δοκίμασαν. Διαδόθηκε στο νησί από στόμα σε στόμα ότι ήταν πεντανόστιμα ,λουκούμι είχαν και ντομάτα, και έγινε κυριολεκτικά λαϊκό προσκύνημα

Παναγιά Σπυλιανή προετοιμασίες 14 Αυγούστου

Στις 14 Αυγούστου όλο το νησί δίνει το παρόν για να βοηθήσει.
Το κρέας που έχει βράσει από τις 13 κόβεται σε μερίδες ώστε να βραστεί  νωρίς τα ξημερώματα της 15ης  με σάλτσα. Καθαρίζονται και κόβονται 2-3 τσουβάλια κρεμμύδια που θα μοιραστούν το βράδυ της 14ης μετά τον εσπερινό με τα ρεβίθια.Τα ρεβίθια βράζονται στα καζάνια που βλέπετε. Οι γυναίκες μετά την εκκλησία κάνουν "επίθεση" στις αμέτρητες πατάτες που πρέπει να καθαριστούν και να κοπούν  ώστε να συνοδεύσουν το κρέας. Ενα ακόμα καζάνι "φιλοξενεί" τα κόκαλα από το μοσχάρι . Στο ζουμί του θα βραστεί το ρύζι που θα συνοδεύσει το κρέας. Βλέπετε υπάρχει επιλογή ρύζι ή πατάτες!!   Με τις καθοδηγίες του μάγειρα Γιώργου  όλοι έχουν ξεκάθαρες οδηγίες τι να κάνουν και η ομάδα δουλεύει ρολόι .

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Παναγιά Σπυλιανή προετοιμασίες πανηγύρι 13 Αυγούστου

Το πανηγύρι   χωρίζεται σε δύο φάσεις .Στην πρώτη στις 14 Αυγούστου το βράδυ σερβίρεται μετά τον εσπερινό δείπνο με ρεβύθια κρεμμύδια και ελιές  και ανήμερα της Παναγίας μοσχάρι με πατάτες ή ρύζι. Οπως είναι φυσικό οι ετοιμασίες για να φάνε +3.000 άτομα ξεκινάνε νωρίς.

Στις 13 Αυγούστου μπήκαν στα καζάνια και βράστηκαν στα ξύλα περίπου η μισή ποσότητα κρέατος,350 κιλά μοσχάρι. Στη συνέχεια μπαίνει στο ψυγείο για να ξαναβραστεί με ντομάτα το πρωί του 15Αύγουστου πριν το σερβίρισμα.

Παράλληλα από τις γυναίκες του Μανδρακίου  ξεδιαλέχτηκαν τα 7 τσουβάλια ρεβύθια που θα βραστούν σερβιριστούν στις 14. Στη συνέχεια τα ρεβύθια θα μουσκέψουν από το βράδυ για το επόμενο πρωί.

Και φυσικά από άλλο συνεργείο καθαρίστηκε 1 τσουβάλι κρεμύδια , μισό τσουβάλι καρότα και σέλινο  που θα μπουν μαζί με τα ρεβύθια στο καζάνι.

Ολες αυτές τις δουλειές γίνονται από άτομα που δουλεύουν εθελοντικά και προέρχονται από όλο τον κόσμο. Το νησί γεμίζει από Νισύριους που κατοικούν Ν Υόρκη και Αυστραλία.Είναι όλοι σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Χαρακτηριστικά μια γιαγιά αφού δέχθηκε περιποίηση από γιατρό "βοήθεια στο σπίτι" πήρε την μαγκούρα της και ήρθε να ξεδιαλέξει  ρεβύθια!!


Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Νίσυρος ηφαίστειο

Σήμερα από πολλά χρόνια ξαναεπισκεφτήκαμε τον κρατήρα του Ηφαιστείου στη Νίσυρο .Η φωτογραφία είναι από την  καλδέρα της Νισύρου .Προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000.To ηφαίστειο της Νισύρου είναι το νεώτερο με ηλικία 150.000 χρόνια.Η σημερινή καλδέρα σχηματίστηκε 6000  χρόνια πριν και ονομάζεται Στέφανος,έχει διάμετρο 330 μέτρα. Η φιγούρα στο κέντρο μας δίνει μια τάξη μεγέθους. Η μυρωδιά του θείου είναι έντονη παντού και σε συνδυασμό με την ζέστη δημιουργούν ένα "ενδιαφέρον" σκηνικό.(Οι πληροφορίες από το φυλλάδιο που μας έδωσαν στην είσοδο) Το συμβολικό εισιτήριο είναι €2. Το μικρό μπαράκι θα σας δροσίσει και θα σας "κρατήσει στη ζωή"